Jean Michel Basquiat kimdir? Jean-Michel Basquiat’nın ailesi, sokak sanatçısının daha önce hiç görülmemiş şahsi koleksiyonunu önümüzdeki yıl bir sergide sanatseverlerin alakasına sunacağı haberini verdi. Peki Basquiat’ın hayat hikayesi niçin önemlidir?
Basquiat’ın gün yüzü görmemiş eserleri 2022’de New York’un meşhur Starrett-Lehigh binasındaki sergide yer alacak. Sergide resim, çizim, fotoğraf gibi sunumlar olacak.
Kimdir bu Basquiat? Sanat camiası ve Amerika için niçin çok önemlidir? Jean-Michel Basquiat, göçmen, Latin Amerikalı çiftçi bir ailenin oğludur. Ailesini ve dolayısıyla okulunu da terk edip, “rüyâ”ların ülkesi Amerika’ya çıkagelir. Yapmadığı ayak işleri yoktur. Kirli ayak oyunları, seyyar satıcılık, işportacılık ve saire… “SAMO” lakabıyla yâni Same Old Shit –Eski Aynı Bok- (belki buna ‘değişen bir şey yok’ da diyebiliriz) sokaklarda graffiti yaptı. Haiti’den kalkıp New York’un ücra köşelerinde duvarlara yazdı, çizdi. Bir zamanlar dilencilik yaptığı sokaklarda artık meşhur bir şahsiyet oldu. Basquiat’ın şânı o kadar ilerledi ki, Musee d’Art Moderne’de bile yaptığı işler sergilenmeye başladı. Kartpostal sattığı müzelerin önlerinde, artık onun eserleri vardı, Amerikalılar artık onu tanımamazlıktan gelemezdi!
Sanatçı John Berger, Portreler isimli eserinde Basquiat’tan bahsederken onu bir hayli över: “Yüzlerce işaretten oluşan kendi alfabesini icat etti. Yunan alfabesi, sayılar, geometrik şekiller, grafiti simgeler, logolar ile harita işaretleri, hiyeroglifler, çizimler, bunların tümüyle dünyayı dillendiriyor o!”
Ününün artmasıyla beraber başarıdan başarıya koşan Basquiat, en pahalı kıyafetleri giyip, şehrin en gözde otellerinde aşırı harcamalar yaptığı malumdur. Bu da ressamı zor duruma sokmuştur tabiî. Oysa, bu onun bir zamanlar eleştirip, tiksindiği bir durumdu. Keith Haring bu duruma dair demiştir ki,” Basquiat eleştirdiği şey haline dönüştü.”
Basquiat’ın eserlerini satıp kazandığı parayla limuzinde gezerek dilencilere 100’lük banknotlar dağıttığı söyleniyor. Basquiat’ın hayatı işte böyle… Ölmeden önce de, “Ben gerçek birisi değilim, bir efsaneyim!” demiştir.
Basquiat için “Bebek Picasso” diyenler de vardı tabiî. Basquiat’ın sonu da şöhreti kaldıramamasından dolayı gelmiştir. İbretlik hikâye doğrusu.
Yangın Musluğunda Oğlan ve Köpek ve İmza sembolü Taç (Crown) isimli iki eseri hayli bilinir Basquit’in.