Paul Cezanne’ın “Monet’nin tek gözü vardır, ama ne gözdür o!” dediği Fransız empresyonist Claude Monet kimdir?
Claude Monet, otuzuna geldiğinde tek gözünün görme yetisi giderek kayboldu; fakat sanatçı eser vermekten vazgeçmedi. Dalıp gittiği, daha sonra da resmettiği eserlerin hayal ötesi, “tek gerçeklik” olduğuna inandı. Kalifiye sanatçılar “kusur”larından serzeniş duymaz, bilakis onu sıçrama tahtası olarak görür ve azmeder. Beethoven gibi… Yahut daha yakın zamandan misal verecek olursak; altı yaşında göz tansiyonu sebebiyle kör olup daha sonra hemen tüm enstrüman aletlerini çalıp, soul tarzda çığır açan Ray Charles.
Claude Monet 1851’de Adolphe ve Louise-Justine Monet’nin çocuğu olarak Paris’te doğdu. İlk çizgi derslerini, Jacques-Louis David’in öğrencisi olan Jacques-Francois Ochard‘dan aldı. Monet küçük yaşta karikatür çizip kendi çevresine sattı. Yetenekliydi. Eugene Boudin’den sonra yağlı boyanın inceliklerini, nasıl kullanması gerektiğine dair tüyolar aldı.
Haziran 1861’de 7 yıllık sözleşme imzalayıp orduya katıldı; fakat bir sene sonra teyzesi Madame Lecadre sözleşmeyi her nasılsa iptal ettirtti. Monet’nin üniversitede sanat eğitimi almasını istedi. Yeğeniyle ilgilendi, belki de büyük bir sanatçı olacağını sezdi.
Monet, geleneksel resim anlayışından pek hazzetmedi. Pierre-Auguste Renoir, Frederic Bazille ve Alfred Sisley gibi sanatçılarla tanıştı. Ahbaplar kendi aralarında yeni tecrübelerini birbiriyle paylaştı. Işığın açık havadaki tesirini kullanıp resimlerinde parçalanmış renk ve fırça darbelerine başvurdular.
1870’de İzlenim: Gün doğumu (Impression, soleil levant) isimli eseriyle dillere düştü Monet. Sanat eleştirmeni Louis Leroy, resmin adından yola çıkarak “İzlenimcilik” ile alâkalı konuştu.
Monet’nin dört sene sonra ise Edouard Manet, Degas, Renoir, Cezanne, Pissaro, Sisley ile beraber açtıkları sergi istenilen alâkaya ulaşamadı.
1883’te ise çiçekler serisiyle adından sıkça söz ettirdi sanatçı.
Empresyonizmin öncüsü Monet 5 Aralık 1926’da hayatını kaybetti.