kadrolu personel

Ansel Adams kimdir? sanatçı Ansel Adams’ın fotoğrafları eşliğinde ABD’nin göz kamaştırıcı yerlerine göz atıp, tabiat sevdalısı bu adamın hayatı…

Ansel Adams, (1902-1984) Kaliforniya’ya bağlı San Francisco şehrinde, Charles Hitchcock ve Olive Bray’ın evliliğinden dünyaya gelmiştir. Adams, müzisyenlik, yazarlık, öğretmenlik ve fotoğrafçılık gibi birçok işle ilgilemiş; fakat fotoğraf en fazla tesir ettiği alandı.

Ansel Adams kimdir?

Adams henüz çocukken 1906’da San Francisco’da öyle bir deprem oldu ki, muhafazakâr ailesinin kereste vasıtasıyla elde ettiği servet yerle bir oldu. Fotoğrafçının annesi Olive elden avuçta hiçbir şeyin kalmamasına üzülürken, baba Charles ise canını dişine takıp eski günlere dönmek için çalışıp durdu.

Ansel Adams

Ansel Adams’ın çocukluk yılları ve fotoğrafları

Nedendir bilinmez, Adams çocuk yaşlarda bir şeyleri okurken tutukluk yapıyordu. Bu meşakkatli hâl yüzünden evde özel ders aldı. Fotoğrafçının üzerine eğitim mevzuunda hususî olarak eğilseler de Adams lise diplomasını bir türlü alamadı. On ikisine geldiğinde müziğe olan ilgisini fark ettiler Adams’ın. Piyano çalmaya başladı, yetenekliydi. Birçok şeyde tutukluk yapmasına rağmen müzikte ve tabiatta buldu hayatın akışkanlığını. Golden Gate yöresinde bolca yürüyor, Baker Sahili boyunca keşifler yaptı. On dördüne geldiğinde ilk kez Yosemite Sierra yöresini ziyaret etti. Yosemite Ulusal Parkı’nda çektiği bolca fotoğrafın sebeplerinden bir tanesi de bu. Babasının ona verdiği Kodak No. 1 Box Brownie marka fotoğraf makinesini alıp çekip çekimler yaptı.

1922’de Sierra Kulübü Bülteni’nde, genç Adams’ın ilk kez fotoğrafları yayımlandı. 1927’de ise kulüp, her yıl gelenek olarak tertiplenen gezi için Ansel Adams’ı baş fotoğrafçı seçti. Bu vesileyle Albert M. Bender isimli sanatçılara hamilik eden zengin ile tanıştı.

Ansel Adams fotoğrafları New York’ta sergide

Ansel Adams, gıbta ettiği Alfred Stieglitz ile tanışmak için 1933’te New York’a gitti. Alfred ile tanışıp, Delphic Gallery’de fotoğraflarını sergiledi. İki yıl sonra bir kitap hazırladı. Hemen akabinde An American Place’de kendi adına sergi açtı. Fazla meşhur olmadığı için para kazanamadı. Yine de geçinebilecek kadar çevre edinmişti. Kodak ve Fortune gibi markalarla anlaşmalar yaptı. Polaroid, Hasselblad gibi markalar teknik meselelerde Ansel Adams’a danıştılar. Ansel Adams fotoğraf tekniklerini ve bu alandaki tecrübelerini paylaşmak için kütüphane dolusu kılavuz, kitap ve makale bıraktı geriye. Bir de binlerce fotoğraf tabiî.