kadrolu personel

kültür-sanat

tarihin ilk anlaşması; milat’tan önce 21. yüzyıla gidiyoruz

Tarihin bilinen ilk anlaşması, MÖ 21. yüzyılda Küçük Asya’da Elam ve Akad halkları arasında yapılan “Elam-Akad Anlaşması” olarak kabul edilir. Bu anlaşma, ticaret ve sınırlarla ilgili konuları çözmek için yapılmıştır. Ancak, bu anlaşma yazılı olarak bulunmamaktadır ve sadece arkeolojik kazılar sonucunda keşfedilmiştir.

Tarihin ilk anlaşmasını Leonard Woolley keşfetti

Elam-Akad Anlaşması, arkeolog Leonard Woolley tarafından 1920 ve 1940 yılları arasında yapılan kazılar sırasında, Sümer krallığının başkenti Ur’da keşfedilmiştir. Woolley, bu anlaşmanın parçalarını, Ur’da bulunan kraliyet mezarlarının yanındaki bir duvarın arkasındaki bir odada bulmuştur. Bu anlaşmanın parçaları, Sümer yazıtlarından oluşan bir tablette yazılıdır ve bugün British Museum’da sergilenmektedir.

Leonard Woolley, Ur’da…

Ur bugünkü hangi şehir oluyor?

Ur, bugün Irak’ta, Nasiriyya şehri yakınlarında yer almaktadır. MÖ 4. yüzyılda Sümer krallığının başkenti olarak kullanılmıştır. Arkeolog Leonard Woolley tarafından yapılan kazılar sonucunda, Ur’da bulunan kraliyet mezarları ve yazıtlar önemli bilgiler sağlamıştır. Bu kazılar, Sümerlerin inançları, sosyal yapısı ve tarihi hakkında önemli bilgiler vermiştir. Bugün, Ur antik kenti olarak ziyaret edilebilir ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.

Ticaret ve dostluk üzerine…

Elam ve Akad arasında yapılan anlaşmanın ticaret ve dostluk üzerine olduğu düşünülüyor. Bu anlaşma Elam kralı Şilhak Inšušinak tarafından Akad kralı Şarru-kini ile yapılmıştır. Anlaşma metninin içeriği kesin olarak bilinmemektedir, ancak ticaret ve dostluk hükümleri içerdiği düşünülmektedir. Bu anlaşma, antik Mezopotamya tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.

kadrolupersonel

Oğuz Can Şahin

Para sayma makinesi gibi, tıkır tıkır içerik üretir. Seri bir şekilde, sanattan sinemaya, müzikten fotoğrafçılığa. Ateşten kalbe, akıldan dumana.

1 Yorum

  1. Bravo

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.